יום ראשון, 25 באוקטובר 2009

ישראל, מדינת תל-אביב ואחמדיניג'אד

ישראל, מדינת תל-אביב ואחמדיניג'אד
או
"פצצה גרעינית אחת יכולה להרוס לי את כל הבוקר"


רבים חושבים, ואחמדיניג'אד ביניהם, כי פצצה גרעינית אחת מונחתת על מרכז תל אביב תסיים את הפרויקט הציוני אחת ולתמיד. גם אני חושב כך.

"מדינת תל אביב" היא ללא ספק מרכז העצבים העסקי, בטחוני, תרבותי של מדינת ישראל, והרס הליבה התל אביבית יגרור קריסה של כל המערכות תומכות החיים של ישראל. היום זה כך. זה לא חייב להמשך כך.

אינני פרשן צבאי וגם אין צורך שאביע עמדה צבאית, בטחונית, או דיפלומטית. ההשערות על גל התגובה שתחולל פעולה ישראלית צבאית(תקיפת מנע) על מתקני הגרעין באירן, מושמעות ונכתבות על ידי טובים ממני, והן ידועות ברבים. מדובר בשתי צרות צרורות: אם נתקוף אפילו בהצלחה (וההצלחה אינה מובטחת), גלי ההדף הבליסטי, הכלכלי, הפוליטי בינלאומי עשויים לשטוף אותנו כמו צונמי הרסני. אם נשב בחוסר מעשה, נשאר חשופים לסיוט רציף של איום באובדן. רבים יתיאשו וישאו רגליהם מכאן. החלום הציוני יתאייד, אם לא בבת אחת, תוך דור או שניים. כך גם חושב ומקווה אחמדיניג'אד.

התגובה המושכלת שלנו צריכה להיות מתוחכמת וערמומית יותר מאשר מכת מנע. מכת מנע כרוכה מחד בסיכון עצום, ומאידך, סביר שלא תביא את הישועה. התגובה חייבת להיות כזאת המחוללת מצב איסטרטגי בר קיימא, מצב שיאותת לאוייב מתוחכם (והוא אמנם מתוחכם) שמכה גרעינית על תל אביב, א. לא תסיים את הפרוייקט הציוני (כלומר לא תשיג את תכליתה), ב' תגרום להרס מוחלט של מדינת התוקף על ידי שמירת יכולת של "מכה שנייה".

אשר ליכולת "המכה השנייה" לא אוסיף כאן – זה לא תחום ההתמחות שלי. אתרכז באיסטרטגיה לשמירה על הקיים ודאגה לקיימות ארוכת טווח.

מקלטים אטומיים לא יביאו את הישועה ליהודים. אי אפשר לחיות בהם לאורך זמן כאשר הכל בחוץ חרב. מה שעשוי להצליח הוא שבירת כיוון, להפוך את האיום להזדמנות: להתחיל בפרוייקט של שכפול מרחבי של ישראל – בעיקר שכפול ופריסה מרחבית רחבה של כל מוקדי קבלת ההחלטות ומאגרי המידע הקריטיים. מדובר ביצירת גיבוי לכל העוצמה המרוכזת היום בתל אביב רבתי. כיצד עושים זאת?

אתרי צל . כל גוף וארגון אזרחי משמעותי ייתבקש להקים שלוחה רחוקה מהליבה התל אביבית, ולפתח את אותה שלוחה כך שתוכל להוות תחליף, לפחות חלקי וזמני, למוקד התל אביבי. בו-זמנית, תהווה השלוחה עוגן לתהליך השקעה והרחבה של מתקני הייצור והשירות של הארגון באתר החדש. התהליך לא חייב להיות מתוכנן ומתואם מלמעלה על ידי ביורוקרטיה ממשלתית. נהפוך הוא: עליו להיות ספונטאני ובנוי על החלטות בלתי תלויות הדדית, פנימיות לכל ארגון. בהנתן אות הפתיחה יתחיל מאמץ "חומה ומגדל". כל אחד ממאה המעסיקים הפרטיים הגדולים ביותר יאמן צוות צל ניהולי קטן – הדור הבא של קבוצת הניהול – וימקם את צוות הצל באתר צל, הרחק ממטה האם של הארגון.

תהליך מבוזר כזה המוכתב על ידי תאום בין קודקוד כל ארגון משוכפל עם ראש העיר המשכפלת יוביל לפריסה אקראית במרחב ולהכבדה נמרצת לכל שוחר רעות.

בתחום הצבאי בטחוני התהליך כבר התחיל עם השקת מבצע "מעבר צהל לדרום". אין בכך די. המטכ"ל ומשרד הביטחון חייבים לעבור לירושלים, שם יהיו בטוחים יותר בגלל סמיכותם אל המקומות הקדושים לאיסלם. שם גם יהיו יעילים ומועילים יותר בגלל סמיכותם אל מוקד השלטון האזרחי.

תהליך פריסת אתרי הצל ישא פירות כפולים: ראשית, ישראל תחדל להיות מדינה בת מטרה אחת שעם הריסתה תישמד כל המערכת. שנית, התהליך של פריסת אוכלוסין ותעסוקה במרחב ארץ ישראל – מרכיב עיקרי בתפיסת הציונות – יצא לדרך, והפעם מונע על ידי מאות מנועים ומחוללים שכל אחד מהם יהיה מומרץ ממניע של השרדות ושגשוג שלו עצמו.

5 תגובות:

אנונימי אמר/ה...

חשיבה בכיוון הנכון סוף סוף.
אבל במקום לדבר על אתרי צל צריך לדבר על שדרוג גיאוגרפי של ערים קיימות שרחוקות מהמרכז.
אשדוד-אשקלון כבר היום מונות קרוב ל-400,000 ויש בנוסף את ירושלים וחיפה כמרכזים נוספים.
אפשר לכוון את הכלכלה הפרטית והלאומית לעבר המרכזים האלה עד לעצמאות תיפקודית שלהם.

שלא לדבר על זה שבעידן התקשורת רחבת הפס והרשתות המסחריות, גם עיר בת חצי מיליון תושבים יכולה לספק חוויה של עיר עולם, לפחות כמו תל אביב.

צריך לקבוע מספר פיצוצים אטומיים שישראל תוכל לספוג ועדיין לתפקד במחצית התפוקה, בואריציה הכי רעה כמובן - נניח נקבע שצריך ליצור תפרושת אוכלוסיה בעלת מרחקים ומוקדים כאלה שיש צורך ב-20 פצצות כדי לחסל את מחצית החיים התיפקודיים במדינה.
סליחה על המחשבה הקרה, אבל זה נועד להמחיש שיש מספר שממנו ברור שהאויב לא יתקוף מלחתחילה, לפי צורת החשיבה החשובה שהעלת כאן.

רק לשרוד רבע מאה והיהודים מסודרים.

מחבר הבלוג אמר/ה...

שלום אנונימי,

טוב. נעים לקבל משוב, ועוד משוב חיובי. נראה לי לפי "נחשול התגובות" נכון לעכשיו שלמעט מאד אנשים הנושא מזיז.

אז אם תוכל לגייס עוד שניים שלושה חברים שחושבים כמוך, צור קשר ונתחיל להפיץ את הבשורה.

ד. ג.

אירית אמר/ה...

רציונל החשיבה, אם הבנתי נכון, הוא שהמכה הראשונה שינחית אחמדי היא על תל אביב, ואז יקיץ הקץ על המפעל הציוני. לכן הכותב מציע דרכים של הבה נתחכמה לו, ואז אולי יבין אחמדי שעדיף לשנות את הטקטיקה, או אם חלילה לא, לא יקיץ הקץ על המפעל הציוני. המכה השנייה תהיה שלנו, אבל מה זה כבר משנה?

הרציונל של הכותב מערבב בין שני דברים, האחד, פיתוח של ישראל שמחוץ לגלעין, והשני, הגנה על מדינת ישראל, כשההנחה המוקדמת היא שהיא הולכת אכן מה זה לחטוף!

לו אני הייתי אחמדי, הייתי עושה משהו אחר. אספר לכם, אך בתנאי שלא תגלו לאחמדי. הייתי מנחיתה את המכה הראשונה, לא אגלה איפה, רק ארמוז שזה המקום משם יצא אחד, ואנונו. ואז לא תהיה לישראל יכולת למכה שנייה. ומדינת תל אביב? כאמור לעיל, מה זה כבר משנה?

לכן יש צורך להפריד בין שני הדברים. פיתוח ליחוד והגנה ליחוד. במקום להקים מפעלי צל בעלות עצומה, אולי כדאי לפזר את היכולת שעליה דיבר אותו ואנונו, לעוד מקומות כדי לאפשר לנו מכה שניה וגם שלישית. וכך יישאר גם כסף לשדרוגים גיאוגרפיים.

אנונימי אמר/ה...

שלום לך ד.ג

רציתי לשאול איך אתה רואה את הדרך בה ניתן לקדם את רעיון הפריפריאליזציה בישראל, שהיא, כמו שכותבת אירית, צורך חברתי\כלכלי וגם בטחוני.

מתוך עיון והרהור בנושא שהעלת אירית, מצטיירת תמונה של שני תהליכים מנוגדים לכאורה בגוש דן.
מצד אחד, הרחבת גבולותיו הפיסיים במרחב (ע"י ערי לווין מרוחקות יותר ויותר אך בלא קיום עצמאי כלכלי בלי תל אביב),
ומצד שני מע"ר ומרכזי תעשייה וצבא שמרוכזים כולם במשולש קטן מימדים סביב הקריה.
האם כך קורה במטרופולינים אחרים בעולם ?

מספר היוממים בתל אביב הוא כ-300,000 וזהו המספר בעיר לונדון שהמטרופולין שלה גדול בערך פי 6 מהתל-אביבי.
מכאן ששיעור היוממות בתל אביב מעיק לפחות פי 6 על מרכז העיר.
כלומר יש כאן עומסים תחבורתיים לא הגיוניים שרק הולכים ומחמירים, לא כתוצאה מגידול האוכלוסיה אלא כתוצאה מהתהליך האנומלי של העיור בגוש דן.

משהו לא תקין קורה במדינת תל אביב..
האם זאת בעיה של הפסיכולוגיה הלאומית שלנו ? המגורים ליד מדורת השבט שנקראת תל אביב משקיטה חרדות קיומיות ?

אנונימי אמר/ה...

תומך בכל דבריך, אך ראוי לציין שכל עוד מדברים על פצצות אטום (ולא על פצצות מימן) רדיוס ההרס הטוטאלי הוא כקילומטר (במקרה של פיצוץ באוויר. אפשר להתנחם שבמקרה כזה אין הרבה נשורת רדיואקטיבית).

זה אומר שהאמונים על תכנון התשתית האסטרטגית בהתחשב בתוצאות פיצוץ גרעיני לא ימהרו להרחיק עד הפריפריה, לפחות לא מסיבה זו.