יום שישי, 12 בפברואר 2010

נתיבי ישראל -- להיות או לא להיות?

בימים האלה, בעקבות יוזמת "נתיבי ישראל" של ראש הממשלה נתניהו, נפתח מחדש ויכוח על התועלת והנזק שצפוי לצמוח למדינת ישראל מפיתוח מואץ ומסיבי של רשת רכבת ישראל.

פרופ' יוסי ברכמן (מומחה בתחום מדעי האזור) הציג לי את השאלות:

  • מתי כן רכבת, מתי לא?
  • מה לדעתך צריכים להיות עקרונות ההשקעה הנכונים?
  • לבדיקת כדאיות?
  • לאופן המימון?
  • ומה הם מדדי רמת השירות ההולמים? וכו'

עמדתי בקליפת אגוז היא כי:

  1. חיבור יישוב לרשת הרכבות צריך להתבסס לא רק על אספקת שירות לביקושים הקיימים היום או בעתיד הקרוב (נגיד 5 שנים מהיום כפוף לבינוי שכבר בצנרת) אלא גם לביקוש שיכול להווצר בעשור הקרוב, בין השאר, הודות לאספקת ההצע הנוסף שעל הפרק (הגדלת הרשת + שיפור רמת השירות).
  2. החלטה על השקעה בקו חדש וברמת שירות (מסילה חד או דו כיוונית, תדירות רכבות, מהירות נסיעה, תמהיל אקספרס/מאסף) חייבת להתחשב (בין השאר) בשיקול האיסטרטגי. כלומר, האם אכלוס מוגבר של הישוב או עיבוי האזור הוא צורך איסטרטגי -- וזה כולל יעילות כלכלית, שןןיונות מרחבית (ולכידות חברתית כפועל יוצא של שוויונות), והשיקול של נוכחות בשטח לצורך הפגנת ושימור ריבונות ישראלית.
  3. התועלת של השקעה בתחבורה איננה ניתנת למדידה על ידי "נוהל פרט", המנגנון הנוכחי להערכה של משרד התחבורה, וזאת משני טעמים: א. מאחר שהוא חלקי, ואין הוא לוקח בחשבון את הערך המוסף הנדלני שמשקף את העליה בפריון היצור המקומי של שרותים ומוצרים. ב. הנוהל מבוסס על ניתוח כלכלי שולי בתוך מעטפת טכנו-כלכלית-חברתית קיימת ואינו מתחשב בנעילה הטכנולוגית הקיימת שפירושה תלות כמעט מוחלטת ברכב מנועי.
  4. חיבור נומינאלי לישוב (כפי שמתבצע היום על ידי רכבת ישראל) לא מספק חולייה מקשרת בין הישוב לביו הרשת הארצית. רוב התחנות החדשות ממוקמות הרחק מלב הישוב וכך מדכאות את הביקוש הפוטנציאלי לשירותי רכבת. אם לא ניתן להביא את הרכבת העירה, אפשר וראוי להביא את העיר אל הרכבת על ידי פיתוח רובע עירוני רב תכליתי צמוד אל התחנה Transit Oriented District TOD.
  5. במחשבה שנייה, המיקום המתוכנן של המסילה והתחנה הרחק ממרכזי הישובים עשוי להיות ייתרון. מיקום במרכז המסורתי נותן מענה בעיקר לביקוש המיידי שהוא לא פעם זניח. לעומתו, מיקום מרוחק מאפשר "להתלבש" על השטח הפנוי מסביב לתחנה ולחולל בו רובע מוטה מסילה, רובע שימרץ צמיחה בת-קיימא של הישוב.

החלטות שיתקבלו ויוגשמו בתחום הזה עשויות להשפיע על המבנה המרחבי, חברתי, כלכלי של המדינה ועל חייהם של רבים שחיים היום ובדורות ההמשך. על כן השיח הציבורי חשוב. ביום ג' ב- 9 למרס 2010 יתקיים יום עיון באותו הנושא. הקורא מוזמן לקרוא את ההזמנה עם פרטי סדר היום ולהרשם באתר.

2 תגובות:

Unknown אמר/ה...

שלום,
לקראת הכנס "העתיד הולך ברגל" נשמח שתתייחס אליו בבלוג.
בברכה,
שחר - ארגון "תחבורה היום ומחר".
‏17 אפריל 2010

לראשונה בישראל: כנס בינלאומי לעידוד הליכה ברגל


ביום רביעי ה-21.4.10 בין השעות 8:30 -17:30 יתקיים במרכז סוזן דלל בתל אביב כנס לעידוד ההליכה ברגל כאלטרנטיבה לרכב הפרטי, תחת הכותרת " העתיד הולך ברגל". הכנס המתקיים בחסותו של המשרד להגנת הסביבה ובהשתתפותו של השר מר גלעדן ארדן, הוא פרי הפקתם של הארגונים "תחבורה היום ומחר", "אור ירוק" וקרן רן נאור. זו הפעם הראשונה בה מתקיים בישראל כנס בנושא הליכה ברגל במתכונת בינלאומית ובו ייטלו חלק מומחים בנושא מדינות האיחוד האירופי.
קיום הכנס בתל אביב אינו מקרי. ראוי להזכיר כי בעיר, הטרודה כל כך במציאת פתרונות לפקקי התנועה, כעשירית מהנסיעות העירוניות במכונית הפרטית הן למרחק של פחות מקילומטר, ואלה מכבידות על מערכת התחבורה. הכנס יציג רעיונות עדכניים לתכנון עירוני המיועד לצרכי הולכי הרגל; מחקרים על השפעת התחבורה הממונעת על הולכי הרגל בישראל; נתונים על האוכלוסיות הפגיעות ביותר כהולכי רגל (בישראל מרבית הילדים הנפגעים בתאונות דרכים-64%, נפגעים כהולכי רגל); ואת החסמים המונעים בניית אזורים "מתוני תנועה" בישראל. האירוע ייחתם בסיור בשכונת נווה צדק הסוקר היבטים של הליכה ברגל בשכונה.
ארגון תחבורה היום ומחר שם לו כמטרה לפעול ליצירת סביבה נעימה ובטוחה להולכי רגל כחלק מיישום תפיסת תחבורה בת קיימא. בימים אלו מפתח הארגון פרויקט של הצטרפות ערים בישראל לאמנת WALK21. ערים אלה יצטרפו לערים המתקדמות בעולם, המחויבות לקידום תרבות ההליכה ברגל, יצירת מרחב עירוני המיועד קודם כל לאנשים ורק אחר כך למכוניות, תכנון שימושי קרקע המעדיפים את הולכי הרגל, ועוד

יוסי אמר/ה...

נו, ותגיד לי אתה איפה אנחנו נמצאים מעל לעשור אחרי. אני ברגעים אלו ממש בוחן הצעות מחיר לביטוח רכב שנה 15 ברציפות לקראת חידוש. ואני לא אוותר על הרכב שלי. וגם הילדים שלי יסעו ברכב, אם אפשר כל אחד משלו. כי אי אפשר אחרת כאן. חבל