יום שישי, 8 באוגוסט 2008

נלחמים במחירי השכירות

נלחמים במחירי השכירות: עיריית תל אביב מקדמת שני פרויקטים לדיור בר השגה לזכאים


הארץ, יום חמישי 07 אוגוסט 2008

רז סמולסקי



"לאור העלייה במחירי הדירות ובשכר הדירה, הקימה עיריית תל אביב לפני כשמונה חודשים ועדה למציאת פתרונות דיור בהישג יד בראשות סגן העירייה, ארנון גלעדי."

דיור בהישג יד הוא דיור שנמכר או מושכר מתחת למחירי השוק. את הפער בין המחיר הממשי למחיר לזכאי משלם מישהו; נחשו מי? זה בטח לא יורד ממשכורתו של ארנון גלעדי. נותרו שתי אפשרויות: (1) להגדיל ארנונה; (2) לבקש מענק ממשלתי. אבל לממשלה, סליחה, לאוצר, יש תכניות אחרות: ראה ברשומה הקודמת.

"הוועדה בחנה את האפשרויות לקדם דיור בר השגה על קרקעות בבעלויות שונות, בינהן מענק תמריצים לבעלי קרקע פרטיים בצורה של תוספת אחוזי בנייה, או בנייה על קרקעות בבעלות ציבורית. הוועדה החליטה לקדם פרויקטים של דיור בר השגה בקרקע עירונית המיועדת למגורים, או על קרקע בבעלות משותפת עם מנהל מקרקעי ישראל".

בינם לבין עצמם נראה כי הפקידים עושים דילים לא קטנים. אבל כמו שאמר איש חכם: מיליארד שקל פה, מיליארד שקל שם – בסוף זה מצטבר ללא מעט כסף.

"שני מתחמים נבחרו לפרויקט: הראשון הוא מתחם הגדנ"ע, שנמצא בדרך בן צבי. הקרקע במתחם בבעלות חברת חלמיש והפרויקט יכלול הקמה של 450 יחידות דיור צמודות קרקע. לעירייה יש במתחם קרקע עם זכויות לבנייה של 24 יחידות דיור".

גם אני רוצה דירה צמודת קרקע לזכאים.

פרויקט השני הוא מתחם נס לגויים ביפו, ברובו בבעלות מנהל מקרקעי ישראל עם חלקה קטנה בבעלות פרטית. התוכנית במתחם כוללת בנייה של 1,200 יחידות בבניינים בני 7-3 קומות וקוטג'ים צמודי קרקע".

כן כן, התכוונתי קוטג' עם גינה.

"כל הדירות בשני הפרויקטים ייבנו לטובת דיור בר השגה, אך עדיין לא נקבע התמהיל בין הדירות שיוצעו למכירה לבין אלו שיוצעו להשכרה. הבעיה בתוכנית היא שבשני האזורים האלה מחירי הדירות אינם יקרים כבר היום, והשגת הדירות שם אינה נחשבת לבעייתית במיוחדי, לא?"

"השאיפה היא לאפשר חלוקה דמוגרפית של כלל האוכלוסיות על פני כל העיר, גם בצפון" משיב גלעדי.

אני מת על מילים כאלה: "חלוקה דמוגרפית" , "כלל ישראל" , "אופי ציבורי" . . .

"כרגע מדובר בקרקעות בדרום כי הן בעלות אופי ציבורי. אנחנו נעודד יזמים באמצעות הגדלת זכויות בנייה לבנות מגורים זולים יותר".

ואני חשבתי שככל שאחוזי הבנייה גדולים יותר הבנייה (למ"ר שטח רצפה) יקר יותר. טוב, אבל מה אני כבר מבין?

"גם הקריטריונים לזכאות לדיור בר השגה אינם ברורים לגמרי: בעלי הכנסה נמוכה מן הממוצע, בעלי ותק מגורים מינימאלי של שלוש שנים בתל אביב, אנשים שאין בבעלותם דירה, משפחות עם ילדים בגיל בית ספר - ככל שמספר הילדים במשפחה גדול יותר כך היא תמוקם גבוה יותר ברשימת ההמתנה, אך גם רווקים וזוגות צעירים ללא ילדים יהיו זכאות לדיור בר השגה. הפרופורציות בין סוגי הזכאויות השונים טרם נקבעה. בכל מקרה, ברור כי מספר הזכאים יהיה גדול מהיצע הדירות. גלעדי מעריך שמדובר באלפי זכאים ומקווה כי יוכל להוסיף שתי מסננות נוספות: לתת זכות ראשונים לילידי העיר ולהתנות את קבלת הדירה בסיום שירות צבאי או לאומי".

סינון זה טוב. . . לפקידים תהיה עבודה חשובה לסנן את זרם הזכאים. הם יעשו זאת בודאי ללא משוא פנים. (אולי רק קצת, כשאף אחד לא רואה).

"כרגע גם לוחות הזמנים של הפרויקטים אינם ודאיים, אבל ככל הנראה מדובר על תקופה שלא תקצר משלוש שנים".

מה זה שלוש שנים לעומת נצח ישראל?

"לגלעדי תוכנית נוספת להגדלת היצע הדירות הפנויות בעיר: להוציא את המשרדים שפועלים מתוך דירות מגורים לאזורי התעסוקה. במגדלי המשרדים דמי השכירות והניהול גבוהים בהשוואה לדירות המגורים, ולכן הן מציעות פתרון טוב לבעלי עסקים קטנים".

אם הבנתי נכון, המיגדלות מציעות דיל טוב לבעלי עסקים קטנים, כי דמי השכירות שלהן יותר גבוהות, או בעצם אולי ההפך, בעלות העסקים הקטנות (שתגורשנה מדירות המגורים) מציעות פיתרון טוב לבעלות המיגדלות . . . התבלבלתי, אני כבר לא בטוח אם אני מבין.

"רק הסבה של מרתפים למשרדים מותרת על פי החוק והסבה של דירת מגורים מהקומה הראשונה ומעלה למשרד מותרת רק באמצעות אישור של שימוש חורג. כלומר, השימוש המותר בנכס הוא לצורכי מגורים אך העירייה מאפשרת להשתמש בו כמשרד באופן חורג".

אני חושב שגם מכון לריפוי בעיסוי במרתף הוא שימוש חריג, ולא רק משרד . . .

"גלעדי יצא ביוזמה חדשה מתוך מטרה להגדיל את מלאי הדירות למגורים וכך להוריד את מחירי השכירות. הוא אומר שעיריית תל אל אביב הפסיקה לאשר שימושים חורגים בדירות ובשנים הקרבות נוכל לראות היצע הולך וגדל של דירות שיחזרו לשוק.

אבל מר גילעדי, משרד האוצר רוצה להרבות במחירים. אז תגידו, מי צודק?

2 תגובות:

Unknown אמר/ה...

אבא,

מרוב סרקזם, קשה להבין את טענותיך. האם אתה מתנגד לרעיון העקרוני של "דיור בר השגה" - כלומר מדיניות ציבורית שמטרתה הבטחה שלכל אדם בישראל יהיה מקום לגור בו? או שאתה חושד במר גילעדי שהוא מרמה את הציבור בכך שהוא טוען שהוא מקדם דיור בר השגה אך למעשה פועל למען אינטרסים אחרים, כגון קידום הקריירה הפוליטית שלו? לבסוף, נדמה שיש לך טרוניות על השפה שנעשה בה שימוש.

אני חושב שאם תפרט את טענותיך באופן מסודר זה יקדם את הדיון.

Yodan אמר/ה...

אני מסכים עם בנך. מדיניות דיור בר השגה נקוטה היום כמעט בכל הערים האטרקטיביות בעולם (וונקובר, פורטלנד, לונדון, ניו-יורק, ועוד). בן השאר כדי לשמור על המגוון האנושי של העיר, וכן משום שבחלק מן הערים הללו, אנשים העובדים בשירותים הבסיסיים שלה (הוראה, משטרה, כיבוי אש, פינוי אשפה וכו.) אינם יכולים להרשות לעצמם לגור. מדובר פה באחד מכשלי ההצלחה העירונית עליהן עמדה גם ג'ייקובס, שיש למצוא דרכים להתמודד עמם.
יודן